Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага една по-здравословна идея за следобедна закусна - крекери, които е приготвила с брашно от лимец и слънчогледови семена.
ПРОДУКТИ
1 яйце
1/2 ч.ч. бяло брашно тип 500
1/2 ч.ч. брашно от лимец
1 ч.л. бакпулвер
50 мл прясно мляко
80 г меко масло
100 г настърган кашкавал
1 к.ч. слънчогледови семена
сол, мащерка, риган или други подправки по избор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбъркваме кашкавала с нарязаното на кубчета меко масло. Добавяме към тях яйцето и млякото. Сипваме пресятото брашно, в което сме добавили бакпулвера. Осоляваме и овкусяваме с подправките по желание.
Прибавяме слънчогледовите семена. Замесваме меко тесто, като може да се наложи да добавим още малко брашно. Разточваме го на тънка кора и изрязваме желаната форма на крекерите. Можем да направим и правоъгълници с помощта на остър нож.
Подреждаме ги върху тава, застлана с хартия за печене. Тъй като са много тънки и крехки, за да ги прехвърлим, използваме шпатула.
Печем на 180 градуса, докато покафенеят - около 20 мин. Може да се хапват по всяко време. Колкото по-тънко ги разточим, толкова по-хрупкaви ще бъдат, след като изстинат.