Няма да пипат паветата при ремонта около “Св. Ал. Невски”

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8659727 www.24chasa.bg
Така ще изглежда пешеходната зона пред храма “Св. Ал. Невски” в София. СНИМКА: АДА

Предлагат осветление на площада като на лондонската Оксфорд стрийт

Настилките на площада пред храма “Св. Александър Невски” в София няма да се подменят. Нови ще са само тротоарите. Предвижда се частично пренареждане само на участъци с компрометирани павета.

Това заяви арх. Иво Пантелеев, който е начело на екипа от АДА, спечелил публичния конкурс за обновяване на зоната. В сряда последната - трета преработка на проекта, беше представена на онлайн дискусия.

Арх. Пантелеев подчерта, че жълтите павета са извън обхвата на проекта и по тях не се предвижда никаква намеса.

“Към момента са изпълнени 25% от дейностите по проекта, който обхваща 123 000 кв. м площ. Приключена е работата по градините “Климент Охридски” и “Кристал”, както и по участъци от ул. “Московска” и бул. “В. Левски”, обясни архитектът.

Преработеният проект предвижда минимални намеси и ново градско обзавеждане с класически дизайн, характерен за центъра на София за зоната между улиците “Георги С. Раковски” и “Московска”, бул. “Васил Левски”, бул. “Цар Освободител”, пл. “Народно събрание” и ул. “6 септември”.

Новият проект предвижда на площада около храма да се разположат 12-метрови осветителни тела в исторически стил по подобие на тези на лондонската Оксфорд стрийт. Зоната пред самия храм ще стане пешеходна и трафикът към ул. “Г. С. Раковски” ще се забрани.

Проектът ще се изпълнява на 9 етапа. Това вероятно ще се случи догодина, тъй като ще се проведе нова процедура за избор на изпълнител.

“Една от основните цели на проекта е уеднаквяване на настилките в зоната. В момента около храма има 26 вида настилки. Това е каша от плочки. 26 вида настилки са срам за всеки столичен град”, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на