Пай с ягоди и череши

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8663969 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“В сезона на ягодите и черешите ви предлагам рецепта за бърз плодов пай. Добавих и малко черни боровинки за разкош”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ 

За масленото тесто:

150 г краве масло, 150 г пълнозърнесто брашно, 100 г бяло брашно, 5 с.л. студена вода, 1 щипка сол

За плънката:

400 г ягоди, 400 г почистени от костилките череши, 100 г черни боровинки, 70 г захар, 30 г брашно, 1 и 1/2 с.л. лимонов сок

ванилова захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разбиваме размекнатото на стайна температура масло до побеляване. Постепенно прибавяме брашната със солта и студената вода. Замесваме твърдо тесто, завиваме го в прозрачно фолио и го оставяме в хладилник да стегне.

Разточваме го на тънка кора, слагаме го във форма за пай и с пръсти го притискаме към дъното и стените на формата. Излишното тесто отстраняваме и оформяме на топка, която прибираме в хладилник.

Поставяме в купа почистените ягоди, череши и боровинки заедно със захарта, брашното и лимоновия сок. Разбъркваме и ги изсипваме върху кората. От останалото тесто оформяме решетката на пая, като го разточваме и изрязваме ленти. Поставяме ги равномерно върху пълнежа, като ги кръстосваме във формата на ромбоидна решетка. С останалото тесто може да импровизираме с плитка или друга украса.

Поръсваме с ванилова захар и печем в загрята фурна на 200 градуса за 30-40 минути. Ако е нужно, покриваме с алуминиево фолио.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска