Доклад: Да има централизиран орган за Закона за достъп до обществена информация е

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8674993 www.24chasa.bg

Създаването на централизиран, специализиран орган по прилагането на Закона за достъп до обществена информация - това е една от препоръките в годишния доклада на Програмата "Достъп до информация" /ПДИ/, публикуван на страницата на организацията.

Освен това експертите препоръчват засилване на контрола от страна на органа на власт по прилагането на закона.

Друга, повтаряща се, препоръка е България да предприеме стъпки за подписването, присъединяването и ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за достъпа до официални документи.

В доклада има препоръки за баланса на правата и интересите при предоставянето на информация, за осигуряването на реална прозрачност на законодателния процес, за уеднаквяването на моделите за публикуване на задължителната информация в интернет страниците, както и за уеднаквяване на работата с електронните заявления.

Случаите, постъпили за правен съвет в ПДИ през 2019 г., също показват, че гражданите са най-голямата група заявители. Това са главно проблемните случаи със заявленията. Втората група заявители е на журналисти.

Другото, което прави впечатление, са основанията за отказ за предоставяне на информация. На преден план излизат мълчаливите откази, твърдението, че търсената информация не е обществена, че има административно несъответствие на заявлението, отказите да се подготвят справки.

На първо място сред мотивите за отказ стоят т. нар. "Други". Не е ясно какво се крие под тази формулировка, пише в доклада,

Според резултатите от проучването Вътрешни правила по ЗДОИ са публикувани в интернет страници на 459 от 562 изследвани институции, а актуализирани правила имат само 298 институции.

В доклада на ПДИ се прави анализ за важната за заявителите разяснителна информация как да упражняват правото си, която също трябва да бъде публикувана в интернет. Такава информация имат 455 от 587 институции.

Наблюдението на прилагането на ЗДОИ е основа за подобряване на състоянието на достъпа до информация в България. То обаче не е достатъчен инструмент, пише в анализа на ПДИ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд за кражба на впечатляващите 800 000 лева от италиански бизнесмен отива скандалната аферистка от Велико Търново Наталия Боянова. Срещу оправната дама, която има и предишни присъди, са повдигнати обвинения за измама, фалшифициране на документи и присвояване в особено големи размери. Жертва на схемата е италианецът Масимо Поджо

Синът на Мишо Шамара проби в европейските клубове с няколко свои рап парчета. Песните на прочулия се в САЩ с артистичното име Lil Sha- Лил Ша се въртят от известно време в нощни заведения в Полша, Чехия и други страни на Стария континент, разкриват запознати с кариерата на 16-годишния изпълнител. Последният хит на наследника на Мишо Шамара е в

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес". Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за