
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Рецептата е много сполучлива и се изпълнява бързо. Баницата става изключително сочна, особено охладена за дълго време в хладилника”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
10 кори за баница
3-4 с.л. олио
За плънката:
4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. олио, 5 с.л. брашно, 1 бакпулвер, 2 кутии цветен локум
За сиропа:
3 и 1/ 2 ч.ч. вода, 2 и 1/ 2 ч.ч. захар, 3 ванилии
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме сиропа, като сваряваме водата със захарта и ванилиите. Оставяме го да изстине. В купа разбиваме яйцата със захарта, след което добавяме олиото, брашното и бакпулвера.
Нарязваме всяко парче локум на 4 части по дължина. Вземаме тава с диаметър 32 см и я намазваме с олио. Върху всяка кора разстиламе равномерно част от плънката, а в единия ѝ къс край нареждаме парчета локум.
Навиваме на руло, което не бива да е стегнато. По желание може да загърнем краищата, за да не изтече част от плънката. Поръсваме суровата баница с малко олио и я слагаме в затоплена на 170 градуса фурна.
Печем за около 30 минути или до получаване на приятен загар. Изваждаме я от фурната и с остър нож я нарязваме на парчета. Заливаме горещата баница с охладения сироп и я завързваме в найлонова торба. Прибираме я в хладилника, след като е напълно изстинала, където я оставяме за поне 5-6 часа. Там може да се съхрани до 1 седмица, без изобщо да промени вкуса си.