Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Един простичък какаов сладкиш, който може да изглежда и като торта”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно
мляко
75 г масло
1 пакет бакпулвер
2 ч.ч. брашно
50 г какао
100 г орехи
1/2 плодове ананас от консерва + сока за сиропиране
200 мл сладкарска сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме в купа до побеляване яйцата със захарта. Прибавяме прясното мляко, маслото и какаото. Сипваме пресятото брашно с бакпулвера и отново разбъркваме. Добавяме плодовете ананас и счуканите орехи.
Изсипваме кексовото тесто в намаслена и набрашнена тава или във форма с падащо дъно, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Оставяме сладкиша да изстине върху решетка и го изваждаме от формата. Изрязваме внимателно една трета от блата отгоре. Сиропираме останалата част от него.
Разпределяме разбитата сметана. Върху нея натрошаваме изрязания блат. Украсяваме с пресни листа мента, леко поръсена захар или според вашето предпочитание и вкус.