Националната библиотека с няколко събития за годишнината на Иван Вазов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8767796 www.24chasa.bg
Поканата за Вазовите чествания

170-годишнината от рождението на народния поет Иван Вазов е важен акцент в годишния календар на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, а кулминацията на честванията ще бъде другата седмица, когато е и рожденият ден на патриарха на българската литература. 

Още на 7 юли от 11,00 ч. ще бъде открита изложбата „Певец на две епохи“ – с подбрани издания на Вазови творби и оригинални документи от фондовете на Националната библиотека.

Централно място в експозицията заема първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г. Националната библиотека представя първите издания и преводите на романа „Под игото“ на над 20 езика, сред които английски, френски, немски, руски, испански, но и по-редки и екзотични езици като хинди, фински и арабски. Голяма част от преводите на “Под игото” са на славянски езици – полски, украински, сърбохърватски. Вазов е превеждан и на езика на Алфред Нобел – шведски, а също на гръцки и румънски.

Специално внимание в експозицията е отделено на книгите с автограф „Песни за Македония: 1913 – 1916 г.“ и том 1 на „Пълно събрание съчиненията“ от 1911 г. Приживе Вазов работи с известни български издатели, които го подкрепят безрезервно: Тодор Ф. Чипев, Драган В. Манчов, Христо Г. Данов, Александър Паскалев, братя Прошекови.

В експозицията ще бъдат показани и творбите на Иван Вазов за деца.

В същия ден ще се открие и юбилейната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, представяща житейската и творческа биография на Вазов, предоставена от Националния литературен музей. 

Специално място в юбилейната експозиция на Националния литературен музей е посветено на семейството – майката на поета, Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния, престоят му в Свищов, Русе, Берковица и годините, в които Вазов твори в Пловдив, изгнаничеството му в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“.

В експозицията може да бъдат видени ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, ордена „Св. Св. Кирил и Методий“, Царския указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси. Включени са още снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници.

Изложбите може да бъде разгледани в Националната библотека до 7 август, а на 9 юли, рождения ден на Вазов, от 20,00 часа, пред сградата на Националната библиотека, са подготвени празнични събития като „Вазов – живот чрез творчество“ - видео мапинг шоу, „Зад кулисите на „Под игото“ - изложба с илюстрации от първото издание на „Под игото“ 1894 г., както и изпълнения на Дамския хор „Морфова-Прокопова“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка