Цаца по варненски

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8781407 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Ето една съвсем лесна рецепта за печена цаца, която е значително по-здравословна от пържената, но също толкова хрупкава и е перфектното бирено мезе за лятото”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

1 кг цаца

200 г брашно за овалване

50 г червен пипер

зехтин - за намазване на тавата и поръсване на рибата

сол и лимон на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме цацата добре и я подсушаваме. По желание може да я почистим от вътрешностите и главите. Посоляваме рибата.

Смесваме в подходяща чиния брашното с червения пипер. Загряваме тавата, като дъното ѝ трябва да бъде абсолютно сухо, и я намазваме със зехтин.

Овалваме всяка рибка в сухата смес и я подреждаме в тавата така, че да не се застъпва с останалите. Поръсваме леко със зехтин и печем в загрята на 200 градуса фурна до получаване на приятен кафеникаво-златист загар.

Поднасяме цацата още топла, гарнирана с резени лимон и по желание червен лук, натурални маслини, пресен магданоз.