Печени макарони със сирене

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8809257 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“В свободното си време обичам да разглеждам кулинарните блогове и канали в социалните мрежи. Сред любимките ми е италианката Бенедета, от която почерпих идеята за това вкусно ястие”, пише ни Мила Нешева.

ПРОДУКТИ 

За тава с размери 25х18 см:

200 г паста, 2 тиквички, шепа листа от босилек, 1-2 скилидки чесън, 50 г кашкавал, 2-3 с.л. настъргано твърдо сирене - пекорино, пармезан или др., 125 г моцарела, 150 мл течна готварска сметана, сол, черен пипер и зехтин на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Нарязваме тиквичките на едри кубчета и ги задушаваме за 10 мин в съд със зехтин и малко вода. Оставяме ги леко да изстинат и ги пасираме заедно с босилека. Сваряваме пастата за 8-10 мин или според указанията на опаковката.

Смесваме в голяма купа макароните, сметаната, нарязаната на кубчета моцарела, пасирания сос от тиквички и 2/3 от настъргания кашкавал и твърдо сирене.

Добавяме 1-2 черпака от водата, в която са варени макароните. Подправяме с черен пипер и сол спрямо вкуса ни.

Изсипвме сместа в намаслена тава, поръсваме с останалия кашкавал и сирене и запичаме за около 15 мин във фурната на 180 градуса до получаването на приятен загар.