Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта за разкошни пълнозърнести пасти с ананас и натурален шоколад, сиропирани с домашна вишновка”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 узрял ананас, 5 яйца, 4 с.л. захар, 3 с.л. пълнозърнесто брашно от спелта, 2 с.л. бяло брашно, 1 щипка сода бикарбонат, 1 щипка сол, 1 ванилова захар, вишновка за сиропиране
За крема:
150 г натурален шоколад, 175 г натурално крем сирене, 400 г заквасена сметана, пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцата, захарта и ваниловата захар на гъста пяна. На части прибавяме пресятите брашна със содата и солта, като разбъркваме с шпатула до пълното им поемане.
Изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 180 градуса. Начупваме 100 г шоколад и го разтопяваме на водна баня. Разбиваме крем сиренето със заквасената сметана и пудрата захар. Прибавяме темперирания шоколад и разбъркваме, докато цветът стане еднороден.
Разрязваме изстиналия блат хоризонтално на две части. Поръсваме едната с вишновка и ананасов сок. Намазваме с част от шоколадовия крем и покриваме с тънки парчета ананас.
Поставяме отгоре другата част от блата, отново поръсваме с вишновка и ананасов сок. Намазваме с останалия крем и гарнираме с ананас. Оставяме в хладилник за поне няколко часа. Нарязваме на правоъгълни пасти и ги поднасяме, гарнирани с останалия шоколад, разтопен на водна баня.