Отворен галет с тиквички

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8832721 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Виолета Василева ни предлага рецепта за отворен галет, приготвен с характерните за сезона свежи тиквички.

ПРОДУКТИ

За тестото:

2 броя яйца, 1/2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 500 г брашно, 7 г суха мая, 3 с.л. олио или зехтин, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар

За плънката:

1 средно голяма тиквичка, 3 сварени картофа, 150 г сирене, пресен копър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Затопляме млякото и слагаме в него маята със захарта. Изчакваме да шупне. Чукваме яйцата в купа, разбиваме ги и добавяме затоплената вода, олиото и солта. Разбъркваме и наливаме и млякото с маята.

Добавяме постепенно към сместа брашното, което предварително сме пресели. Замесваме тесто, което оставяме да си почине за половин час. Прехвърляме го в тава, покрита с хартия за печене, която задължително сме набрашнили. С ръце дърпаме тестото, като, ако е необходимо, поръсваме с малко брашно. Оформяме го тънък кръг.

Нарязваме картофите на филии и ги подреждаме върху тестото, като оставяме около три пръста отстрани. Натрошаваме сиренето, а върху него подреждаме нарязаната на филии тиквичка, които леко се застъпват.

Обръщаме краищата на тестото навътре и ги притискаме. Намазваме отгоре галета с олио. Поръсваме тиквичките с малко сол и с нарязан на ситно копър. Печем в загрята фурна на около 200 градуса до готовност.