Телешки късчета с нахут

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8864323 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Анелия Терзиева ни предлага рецепта с с лек ориенталски полъх.

ПРОДУКТИ

400 г телешко месо

1 буркан телешки бульон

400 г нахут от консерва

2/3 ч.ч. микс бланширан и див ориз

1 глава лук

2 с.л. доматено пюре

куркума, кардамон, черен пипер, кимион, червен пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме лука на ситно. Запържваме 2/3 от него в дълбок съд. След като стане златист, добавяме телешкото месо, нарязано на малки късчета.

Изчакваме леко да се запържи и го оставяме под капак за десетина минути, за да се задуши. Добавяме доматеното пюре и изброените подправките без куркумата. При необходимост разреждаме с малко от бульона.

Задушаваме до готовност на месото. В друг съд задушаваме останалия лук. Добавяме ориза и бульона. Количеството му е спрямо указанията за приготвянето му върху опаковката. Прибавяме куркумата, когато течността почти се изпари.

Овкусяваме с малко черен пипер и сол, ако бульонът не е достатъчно солен. Изсипваме вътре и нахута. Оставяме за още 5 минути на котлона. Поднасяме телешкото върху канапе от ориза и нахута.