Пълнени тиквички с кайма и джанки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8878599 www.24chasa.bg

Поръсени с кашкавал и украсени с копър

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Новото ми лятно предложение е за пълнени тиквички с кайма и джанки”, пише ни Наталия Панчева. 

ПРОДУКТИ

500 г кайма смес

6 тиквички

3-4 моркова

5-6 картофа

2-3 глави лук

5-6 скилидки чесън

1 домат

1 шепа джанки

1 ч.ч. ориз

няколко стръка пресен лук

50-100 мл олио

чубрица, черен и червен пипер и сол на вкус; кашкавал за поръсване; копър за украса 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разрязваме тиквичките вертикално през средата, издълбаваме ги с помощта на лъжица и леко ги посоляваме. Главите лук нарязваме на ситно и леко запържваме в малко мазнина. Нарязваме картофите и два от морковите - на кръгчета. Покриваме с тях дъното на дълбока тавичка. Останалите моркови наситняваме и добавяме към лука. След като се задушат леко, прибавяме каймата и разбъркваме добре. Щом сместа започне да се запържва, добавяме наситнения домат.

Разбъркваме и слагаме нарязания чесън, сол, черен и червен пипер, чубрицата, наситнения пресен лук, ориза и част от почистените от костилките и нарязани на парченца джанки. Отново разбъркваме и доливаме 3-4 ч.ч. вода.

Оставяме да къкри на слаб огън, докато оризът попие водата. С тази плънка напълваме тиквичките и ги “затваряме” с по една джанка. Слагаме ги в тавата, а между тях редим останалите джанки. Сипваме вода, колкото да покрие картофите и морковите по дъното.

Печем в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути. Малко преди края поръсваме с настърган кашкавал. Поднасяме тиквичките топли върху канапето от картофи, моркови и джанки, украсени с пресен копър.