Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Блюдата с риба са изключително подходящи за летния сезон, а към тях без угризения трябва да добавим и бутилка охладено бяло вино. Предложението ми днес е за ароматна акула с много интересна гарнитура”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
4 по-малки котлета от акула
4 с.л. олио
По 2 щипки сушена мащерка, риган и млян черен пипер
За гарнитурата:
2 глави кромид лук
50 мл олио
2 с.л. захар
50 мл бяло вино
2 с.л. вода
2 с. л. оцет
щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Накисваме рибата за час в литър вода и 50 мл оцет, за да се премахне специфичната миризма на акулата. Подсушаваме я с кухненска хартия.
Изсипваме в купа олиото и го смесваме с мащерката, ригана и черния пипер. Потапяме котлетите в ароматната смес. Редим ги в тава и ги изпичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на приятна коричка.
Приготвяме гарнитурата на бавен огън, за да получим истинско карамелизиране, а не просто да загорим зеленчука. Нарязваме лука на дебели филии и го запържваме в олиото до лек загар. Към него добавяме захарта и го пържим с нея около 1 минута.
Наливаме виното, оцета и водата и посоляваме. Готвим лука до пълното изпаряване на течността, като го разбъркваме почти непрекъснато. Отстраняваме го от котлона, когато цветът му вече е станал карамелен. Поднасяме изпечената акула с топлата гарнитура, а до порцията непременно трябва да имаме чаша охладено бяло вино.