Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Любимите ни малини са не само вкусни, но и много полезни. Те съдържат витамини В, В1, В2, А, Е и големи количества витамин C. Богати са на микроелементи като желязо, калций, мед, натрий, цинк, манган, калий, селен, магнезий и фосфор”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
За основата:
125 г масло, 100 г захар, 250 г брашно, 1 яйце, щипка сол
За крема:
2 жълтъка, 2 с.л. брашно, 6 с.л. захар, 500 мл прясно мляко, ванилия, ликьор по избор
За украса:
малини, листа свежа мента или шоколад по избор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме студеното масло на кубчета. Приготвяме с него основата за тарта, смесвайки го със захарта, брашното, яйцето и щипка сол. Поставяме тестото, завито във фолио, в хладилник, за да се стегне, за 20 мин.
Разбиваме жълтъците със захарта за крема. Добавяме брашното и малко от млякото. Когато се получи хомогенна смес, сипваме ванилията и по желание малко ликьор. Наливаме останалото мляко в съд на котлона. След като се затопли, но преди да заври, го отдръпваме и добавяме яйчената смес на тънка струйка. Връщаме на котлона и бъркаме непрекъснато, докато се появят мехурчета и кремът се сгъсти. Покриваме плътно с фолио, за да не се получи коричка.
Разточваме тестото за тарта на тънка кора и я поставяме върху формата. Притискаме я плътно. Изрязваме излишното тесто и правим няколко бода с вилица. Поставяме отгоре парче алуминиево фолио и някаква тежест, за да не се надигне кората. Може да използваме боб, леща, специални топчета за печене или дребни камъни.
Печем тарта на 180 градуса за 15 мин, след което отстраняваме фолиото и тежестите и допичаме за още десетина минути, докато покафенее. Върху изстиналата основа нанасяме охладения крем. Покриваме плътно с малините и декорираме по избор с мента или настърган шоколад. Оставяме тарта да престои 2-3 часа и поднасяме.