Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Всяка година на Голяма Богородица - 15 август, приготвям за имения си ден различни вариации на тиганици. Този път реших да прибавя към рецептата боровинки и кедрови ядки”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
3 яйца, 7 с.л. брашно, 4 с.л. пълномаслено кисело мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 1 шепа кедрови ядки, 1 шепа черни боровинки, олио, мед (сладко или пудра захар), свежа мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме с вилица яйцата. Постепенно и при непрекъснато разбъркване прибавяме брашното с бакпулвера и киселото мляко до получаването на лепкава смес, която да не е нито много гъста, нито прекалено рядка.
Добавяме кедровите ядки и боровинките, като малко от тях оставяме за украса. В нагорещен с малко мазнина тиган добавяме по супена лъжица от сместа, така че да се оформят малки кръгчета. Формата не е задължително да е идеална, в това е чарът на тиганиците.
Изчакваме да придобият златист цвят, което става за 1-2 мин, обръщаме ги от другата страна и отново пържим до златисто. Поставяме ги върху кухненска хартия или салфетка, която да попие част от излишната мазнина.
Поднасяме тиганиците поръсени с мед, сладко или пудра захар. Украсяваме със свежи листенца мента и боровинки. Тиганиците са вкусни както топли, така и студени.