Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Симпатични закуски с плънка по ваш избор. Нещо като калцоне! Със сигурност няма да се задоволите с една”, пише ни Виолета Василева, описвайки рецептата за пълнени питки.
ПРОДУКТИ
За тестото:
1 и 1/2 ч.ч. топла вода, 1 пакет суха мая, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. сол, 4 ч.ч. брашно
За плънката:
Продуктите са по избор, в моя случай кайма запържена с лук, лютеница, царевица и кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Наливаме в дълбока купа топлата вода и разтваряме сухата мая в нея. Разбъркваме и оставяме за няколко минути, за да се усвои. Добавяме олиото и солта. Разбъркваме отново.
Прибавяме постепенно пресятото брашно и замесваме еластично тесто. Прехвърляме го в намаслена купа и покриваме с прозрачно фолио. Оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Разделяме тестото на равни топки колкото мандарина, разточваме ги върху набрашнена повърхност с дебелина около 0,5 см. В едната половина слагаме лютеница, а отгоре по малко от всички останали продукти. Внимателно затваряме с другата половина и притискаме всички краища. Оформяме питките като пликове.
Прехвърляме ги в намазнена тавичка или покрита с хартия за печене и оставяме да си починат около 10-15 минути. Печем в предварително затоплена фурна на 180° до готовност.