Свински дроб с бекон

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8926267 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Най-добрият начин за приготвяне на дроб е, когато се използват и зеленчуци. Така се избягва сухотата му и се получават много сочни блюда”, пише ни Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ 

500 г свински дроб

2 глави кромид лук

5 печурки

5 печени чушки

1 ч.ч. обелени и настъргани домати

100 г пушен бекон

50 мл червено вино

1 кубче телешки бульон

по 1 щипка млян черен пипер, червен пипер и чубрица

3-4 с.л. олио

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Запържваме в дълбок тиган бекона, нарязан на ивици. Към него добавяме гъбите и лука, нарязани на едро. Малко след това прибавяме и дроба, нарязан на ивици. Запържваме го до леко запечатване на кръвта, която отделя.

Прибавяме и накъсаните на ивици чушки и доматите. Наливаме виното, слагаме натрошения бульон и овкусяваме с посочените подправки.

Готвим ястието на умерен огън, като разбъркваме често. Отстраняваме го при готовност на дроба, но трябва да е останал и сос, за да бъде ястието сочно.