Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Лек, свеж и с толкова много вкусове на едно място - това е чийзкейкът с праскови”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
За бисквитения блат:
3 пакета меки бисквити от по 100 г
100 г масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
За крема:
500 г заквасена сметана
500 г кремообразна извара
1/2 ч.ч. пудра захар
2 пакета желатин от по 10 г
3-4 твърди праскови
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смиламе бисквитите в блендер или ги натрошаваме с ръце. Изсипваме ги в купа, добавяме прясното мляко, пудрата захар и маслото. Омесваме хомогенно тесто. Разсиламе го равномерно по дъното на кръгла тава с падащ борд. Оставяме в хладилник, за да стегне за 30 мин.
Разбиваме заквасената сметана с пудрата захар. Добавяме кремообразната извара. Отново разбъркваме. Разтваряме желатина в 50 мл вода, за да набъбне. Разтопяваме го на водна баня или за кратко в микровълновата. Добавяме го към млечната смес и разбъркваме до хомогенизиране.
Изсипваме получения крем върху бисквитения блат, заглаждаме и прибираме в хладилник за 2-3 часа. Измиваме прасковите и ги нарязваме на полумесеци. Нареждаме парченцата в кръг, като ги застъпваме леко. Нареждаме и вътрешен кръг, като отново ги застъпваме.
Разтваряме втория пакет желатин в 50 мл вода и го разтопяваме по същия начин. Добавяме още вода - около 1 ч.ч., разбъркваме и внимателно изсипваме върху прасковите. Прибираме отново в хладилник, за да стегне.