Пълнен патладжан с кълцано телешко

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9024246 www.24chasa.bg

Приготвен с бяло сирене или фета

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Анелия Терзиева предлага интересна рецепта за пълнен патладжан, която е подходяща и за обед, и за вкусна вечеря.

ПРОДУКТИ

4 големи патладжана

300 г телешко oт бут без кост

2 скилидки чесън

1/2 връзка зелена лук

1 малка консерва домати

1/2 връзка магданоз

50 г бяло саламурено сирене или фета

100 г кашкавал

50 мл бяло вино

сол, черен пипер, мащерка

олио или зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Изрязваме с помощта на белачка за картофи една лента по дължина от патладжана. Надупчваме ги с вилица и ги поставяме в тавичка за печене. Слагаме малко зехтин и печем до готовност. Трикът е, че патладжанът може лесно да се издълбае от мястото на обелената лента, което след печене омеква.

Задушаваме месото, нарязано на ситни кубчета в малко мазнина. Добавяме виното и оставяме да се изпари. В друг съд запържваме нарязаните на ситно чесън и лук. Добавяме месото и доматите. Подправяме на вкус. След като сосът се сгъсти отстраняваме от котлона.

Издълбаваме патладжаните и смесаме извадената вътрешност с плънката. Пълним патладжана и поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме до
златисто.

Поднасяме патладжана поръсен с наситнен магданоз.