
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Лечо е рецепта от унгарската кухня. Може да се сервира като гарнитура на печено месо, с топка сварен ориз или като зимна салата. Предлагам ви вариант за консервиране, който може да използвате и като вкусна зеленчукова заготовка за други ястия”, пише ни Мила Нешева.
ПРОДУКТИ
1 и 1/2 кг почистени чушки, 2 кг домати, 300 г моркови, 2 с.л. сол, 5 с.л. захар, 75 мл олио, 30 мл оцет, няколко скилидки чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смиламе или настъргваме доматите и заедно с настърганите на едро ренде моркови ги слагаме в голям съд на котлона. Оставяме ги да поврят около 30 минути и добавяме нарязаните на ивици чушки.
Изчакваме сместа да поври още 20 минути. Прибавяме останалите продукти - сол, захар, олио, оцет и чесън. Ако сте любители на пикантния вкус, може да нарежете и една люта чушка. Оставяме ястието още 10-15 мин на котлона, като непрекъснато разбъркваме.
Изсипваме лечото в сухи затоплени буркани. Затваряме ги добре и ги обръщаме. По желание може и да стерилизираме бурканите за няколко минути.