Хрупкави мариновани зеленчуци

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9131046 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“В сезона на зимнината предлагам рецепта за мариновани зеленчуци. С добавянето на малко чесън и черен пипер те стават леко пикантни и приятно хрупкави”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

Зеленчуци по избор:

карфиол, моркови, глава керевиз (целина), бяла ряпа, парче хрян или няколко грудки гулия (земна ябълка), алабаш, пащърнак, праз лук, дръжки от броколи (твърдата част под розичките)

1 връзка пресен копър, 100 г чесън, 500 мл олио, 1 бутилка ябълков оцет, 1 пакет черен пипер на зърна, 300 г захар, 300 г сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Нарязваме предварително почистените зеленчуци на кръгчета или малки парчета. По желания може да замените някои от тях с такива, които отговарят на вкуса ви.

Нареждаме ги на пластове в големи стъклени буркани. Смесваме оцета с олиото, захарта, солта и подправките в тенджера.

Поставяме съда на печката. Изчакваме продуктите да заврят и ги оставяме да къкрят за 10 минути. Оставяме настрани приготвената марината, докато изстине напълно.

Заливаме с нея зеленчуците в бурканите. До 20 дни туршията е готова. През това време периодично трябва да разклащаме бурканите.