
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В сезона на зимнината предлагам рецепта за мариновани зеленчуци. С добавянето на малко чесън и черен пипер те стават леко пикантни и приятно хрупкави”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
Зеленчуци по избор:
карфиол, моркови, глава керевиз (целина), бяла ряпа, парче хрян или няколко грудки гулия (земна ябълка), алабаш, пащърнак, праз лук, дръжки от броколи (твърдата част под розичките)
1 връзка пресен копър, 100 г чесън, 500 мл олио, 1 бутилка ябълков оцет, 1 пакет черен пипер на зърна, 300 г захар, 300 г сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме предварително почистените зеленчуци на кръгчета или малки парчета. По желания може да замените някои от тях с такива, които отговарят на вкуса ви.
Нареждаме ги на пластове в големи стъклени буркани. Смесваме оцета с олиото, захарта, солта и подправките в тенджера.
Поставяме съда на печката. Изчакваме продуктите да заврят и ги оставяме да къкрят за 10 минути. Оставяме настрани приготвената марината, докато изстине напълно.
Заливаме с нея зеленчуците в бурканите. До 20 дни туршията е готова. През това време периодично трябва да разклащаме бурканите.