Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“С наближаването на Димитровден - 26 октомври, почетно място на трапезата заемат десертите с есенни плодове. Предлагам ви лесна рецепта за щрудел с богата плънка от дюли, ябълки, сладко от круши”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
12 кори за баница, 500 г дюли, 500 г ябълки, 1 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. захар, 4-5 с.л. грис, 1 с.л. канела, 1 к.ч. олио, масло за тавата, бурканче сладко от круши, 40-50 г черен шоколад
За пуканките: царевица за пуканки или готови пуканки, 1 ч.ч. захар, 40 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелваме ябълките и дюлите, почистваме ги от семенната част и ги настъргваме на едро ренде. Задушаваме ги в малко мазнина и като изстинат, ги изсипваме в купа. Към тях прибавяме натрошените орехи, захарта, гриса и канелата.
Разбъркваме и добавяме олиото, като част от него отделяме. Дъното на кръгла тава намазваме с маслото и покриваме с една кора за баница. Поръсваме я с малко олио. Върху нея слагаме още една и изсипваме около 2 с.л. от плънката. Загъваме краищата на корите навътре и отгоре разстиламе още от плънката. Повтаряме процедурата до привършването на корите или плънката.
Захлупваме щрудела с кора, поръсваме с олио, нарязваме на триъгълници и печем в загрята фурна на 200 градуса. След 15 минути намаляваме на 180 градуса и допичаме за още 35-40 минути.
Покриваме изстиналия щрудел със сладко от круши и с пуканките, карамелизирани в разтопената захар с масло. Отгоре разстиламе разтопения на водна баня шоколад.