Щрудел с дюли и пуканки в карамел

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9134107 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“С наближаването на Димитровден - 26 октомври, почетно място на трапезата заемат десертите с есенни плодове. Предлагам ви лесна рецепта за щрудел с богата плънка от дюли, ябълки, сладко от круши”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ 

12 кори за баница, 500 г дюли, 500 г ябълки, 1 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. захар, 4-5 с.л. грис, 1 с.л. канела, 1 к.ч. олио, масло за тавата, бурканче сладко от круши, 40-50 г черен шоколад

За пуканките: царевица за пуканки или готови пуканки, 1 ч.ч. захар, 40 г масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Обелваме ябълките и дюлите, почистваме ги от семенната част и ги настъргваме на едро ренде. Задушаваме ги в малко мазнина и като изстинат, ги изсипваме в купа. Към тях прибавяме натрошените орехи, захарта, гриса и канелата.

Разбъркваме и добавяме олиото, като част от него отделяме. Дъното на кръгла тава намазваме с маслото и покриваме с една кора за баница. Поръсваме я с малко олио. Върху нея слагаме още една и изсипваме около 2 с.л. от плънката. Загъваме краищата на корите навътре и отгоре разстиламе още от плънката. Повтаряме процедурата до привършването на корите или плънката.

Захлупваме щрудела с кора, поръсваме с олио, нарязваме на триъгълници и печем в загрята фурна на 200 градуса. След 15 минути намаляваме на 180 градуса и допичаме за още 35-40 минути.

Покриваме изстиналия щрудел със сладко от круши и с пуканките, карамелизирани в разтопената захар с масло. Отгоре разстиламе разтопения на водна баня шоколад.