Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Вишисоаз” означава “от град Виши”, който се намира в Югоизточна Франция. Познат е с многото си минерални извори. Въпреки името няма точни данни дали нещо друго свързва тази знаменита супа с Франция”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
3 стръка праз
5-6 картофа
750 мл бульон
100 мл готварска сметана
50 г масло
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
свежа мащерка
маслени трохи или натрошени сухари за поднасяне
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме на едро бялата част на праза. Задушаваме го в разтопеното масло. След като започне леко да поомеква и да придобива златист загар, захлупваме с капак и при необходимост наливаме малко вода или бульон.
Задушаваме още около 10-15 мин до пълното омекване на праза. Добавяме към него нарязаните на ситно кубчета картофи и бульон, колкото да ги покрие.
Изчакваме и те да се сварят, добавяме останалия бульон и подправяме. В зависимост от гъстотата, която искаме да постигнем, може да добавим още бульон или вода. След като супата е готова, дърпаме от котлона и добавяме сметаната.
Пасираме и поднасяме супата топла или студена заедно с прясна мащерка и маслени трохи или натрошени сухари.