Вишисоаз

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9142137 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Вишисоаз” означава “от град Виши”, който се намира в Югоизточна Франция. Познат е с многото си минерални извори. Въпреки името няма точни данни дали нещо друго свързва тази знаменита супа с Франция”, пише ни Анелия Терзиева.

ПРОДУКТИ 

3 стръка праз

5-6 картофа

750 мл бульон

100 мл готварска сметана

50 г масло

сол, черен пипер и индийско орехче на вкус

свежа мащерка

маслени трохи или натрошени сухари за поднасяне

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Нарязваме на едро бялата част на праза. Задушаваме го в разтопеното масло. След като започне леко да поомеква и да придобива златист загар, захлупваме с капак и при необходимост наливаме малко вода или бульон.

Задушаваме още около 10-15 мин до пълното омекване на праза. Добавяме към него нарязаните на ситно кубчета картофи и бульон, колкото да ги покрие.

Изчакваме и те да се сварят, добавяме останалия бульон и подправяме. В зависимост от гъстотата, която искаме да постигнем, може да добавим още бульон или вода. След като супата е готова, дърпаме от котлона и добавяме сметаната.

Пасираме и поднасяме супата топла или студена заедно с прясна мащерка и маслени трохи или натрошени сухари.