Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам ви рецепта за пилаф с ориз и арпа фиде - Шехриели пилаф. Арпа фидето е вид паста с форма на издължени едри оризови зърна, разпространена в средиземноморската и арабските кухни. Видът е познат като орзо по италиански”, обяснява ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
1 ч.ч. от 150 мл ориз
1 ч.ч. от 100 мл арпа фиде
1 малка глава лук
2 с.л. олио
около 100 г масло
650-700 мл бульон
сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме арпа фидето и ориза поотделно под течаща вода. В тенджера или по-голям тиган с капак загряваме 40 г от маслото и олиото. Запържаваме арпа фидето, докато покафенее.
Прибавяме измития ориз и ситно нарязания лук. Запържваме продуктите за минутка. Наливяме врелия бульон и оставя да къкри под капак при ниска степен на котлона, докато оризът поеме течността. Обикновено това отнема около 15-20 мин. През това време разбъркваме няколко пъти.
Подправяме със сол и пипер на вкус. Добавяме останалото масло. Разбъркваме добре и отстраняваме тенджерата от котлона. Оставяме я затворена с капак поне още 8-10 мин, преди да сервираме пилафа. Той може да бъде както основно ястие, така и гарнитура към месо.