Шехриели пилаф

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9145830 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Изпращам ви рецепта за пилаф с ориз и арпа фиде - Шехриели пилаф. Арпа фидето е вид паста с форма на издължени едри оризови зърна, разпространена в средиземноморската и арабските кухни. Видът е познат като орзо по италиански”, обяснява ни Пепа Стоева.

ПРОДУКТИ 

1 ч.ч. от 150 мл ориз

1 ч.ч. от 100 мл арпа фиде

1 малка глава лук

2 с.л. олио

около 100 г масло

650-700 мл бульон

сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Измиваме арпа фидето и ориза поотделно под течаща вода. В тенджера или по-голям тиган с капак загряваме 40 г от маслото и олиото. Запържаваме арпа фидето, докато покафенее.

Прибавяме измития ориз и ситно нарязания лук. Запържваме продуктите за минутка. Наливяме врелия бульон и оставя да къкри под капак при ниска степен на котлона, докато оризът поеме течността. Обикновено това отнема около 15-20 мин. През това време разбъркваме няколко пъти.

Подправяме със сол и пипер на вкус. Добавяме останалото масло. Разбъркваме добре и отстраняваме тенджерата от котлона. Оставяме я затворена с капак поне още 8-10 мин, преди да сервираме пилафа. Той може да бъде както основно ястие, така и гарнитура към месо.