
Приготвена с телешка кайма и поръсена с кашкавал
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси
[email protected]
и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
"Димитровден – 26 октомври, се смята за начало на зимния период в годината. Поднасят се ястия с месо и десерти с плодове, предимно ябълки. В чест на празника ви предлагам рецепта за мусака с телешка кайма, сини и червени домати, поръсена със златисто запечен кашкавал", пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
600 г телешка кайма
3 патладжана
2-3 моркова
1 голям пресен червен домат
1 глава стар лук или няколко стръка пресен
1 връзка магданоз
1 с.л. риган
1 ч.л. смлян черен пипер
олио, сол, брашно за овалване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме патладжаните, нарязваме ги на колелца и ги посоляваме. Оставяме ги за половин час да пуснат горчивия си сок, след което ги изплакваме и отцеждаме. Овалваме ги в брашно и ги подреждаме в намазнена тава. Поръсваме ги с олио и печем около 20 минути.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в 2 с.л. сгорещена мазнина до златисто. Щом омекне, добавяме каймата и разбъркваме, докато и тя добие загар и стане на трохи. Подправяме с риган, сол, черен пипер и наситнен магданоз.
Подреждаме изпечените патладжани на дъното на подходяща тава, покрито с нарязаните на колелца моркови, предварително леко размекнати на пара. Заливаме с каймата и заравняваме. Следва нов ред патладжани и отново кайма. Повтаряме процедурата до изчерпване на количествата, като завършваме с патладжани.
Редим отгоре нарязания домат. Печем в загрята фурна на 190 градуса до приятно покафеняване. Към края поръсваме с настърган кашкавал и връщаме във фурната да се запече. Поднасяме мусаката гореща, поръсена с наситнен магданоз.