Мариновани гъби

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9165356 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Последните дни са благоприятни за горските гъби - ароматни и вкусни масловки, манатарки или пачи крак”, пише ни Пепа Стоева с уточнението, че и гъби като обикновената печурка или кладницата също стават много вкусни, мариновани по нейната рецепта.

ПРОДУКТИ 

Около 1,5 кг гъби - печурки, манатарки, кладница, пачи крак, масловки

За маринатата:

1 к.ч. оцет,

1 к.ч. олио,

3 к.ч. вода,

1 непълна с.л. сол,

1 с.л. захар,

5-6 зърна бахар,

1 к.л. синап,

10-15 зърна черен пипер,

2-3 дафинови листа, пасирани скилидките на

1 глава чесън,

2 връзки магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Подготвяме гъбите, като ги почистваме, но в никакъв случай не ги мием. Ако са големи, ги нарязваме на половинки или четвъртинки. Мъничките оставяме цели.

Поставяме всички изброени продукти за маринатата с тенджера с вместимост минимум 2 л. Слагаме я на загрят котлон и оставяме сместа да кипне.

Добавяме към маринатата в съда гъбите. Оставяме ги да се варят около 10 мин. Когато са готови, ги изваждаме и слагаме в стъклени буркани. Прибавяме чесъна и нарязания на дребно магданоз.

Доливаме с маринатата до ръбчето на бурканите. Затваряме ги добре и ги обръщаме с капачката надолу. Оставяме ги да изстинат. Готови са за ядене след 24 часа.