
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Последните дни са благоприятни за горските гъби - ароматни и вкусни масловки, манатарки или пачи крак”, пише ни Пепа Стоева с уточнението, че и гъби като обикновената печурка или кладницата също стават много вкусни, мариновани по нейната рецепта.
ПРОДУКТИ
Около 1,5 кг гъби - печурки, манатарки, кладница, пачи крак, масловки
За маринатата:
1 к.ч. оцет,
1 к.ч. олио,
3 к.ч. вода,
1 непълна с.л. сол,
1 с.л. захар,
5-6 зърна бахар,
1 к.л. синап,
10-15 зърна черен пипер,
2-3 дафинови листа, пасирани скилидките на
1 глава чесън,
2 връзки магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Подготвяме гъбите, като ги почистваме, но в никакъв случай не ги мием. Ако са големи, ги нарязваме на половинки или четвъртинки. Мъничките оставяме цели.
Поставяме всички изброени продукти за маринатата с тенджера с вместимост минимум 2 л. Слагаме я на загрят котлон и оставяме сместа да кипне.
Добавяме към маринатата в съда гъбите. Оставяме ги да се варят около 10 мин. Когато са готови, ги изваждаме и слагаме в стъклени буркани. Прибавяме чесъна и нарязания на дребно магданоз.
Доливаме с маринатата до ръбчето на бурканите. Затваряме ги добре и ги обръщаме с капачката надолу. Оставяме ги да изстинат. Готови са за ядене след 24 часа.