Сладкиш с поширани круши

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9168972 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Днес ви предлагам рецепта с круши, които са предварително поширани. Ароматът на есен и домашен уют ще ви грабне със сигурност”, пише ни Анелия Терзиева.

ПРОДУКТИ 

За пошираните круши:

5-6 круши, 2-3 с.л. мед, 1 к.ч. бяло вино, вода, канела, ванилия, кардамон, карамфил

За за тестото:

4 яйца, 100 г размекнато масло, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3 с.л. какао, 1 бакпулвер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Обелваме крушите. Поставяме в дълбока тенджера виното, меда и подправките за поширане на плодовете. Оставяме течността да кипне. След това добавяме крушите и доливаме вода така, че да ги покрие. Варим ги за около 15-20 мин. Изваждаме ги, изцеждаме течността и я оставяме да се охлади.

Приготвяме сместа за тестото. С миксер разбиваме яйцата и маслото. Наливаме прясното мляко. Пресяваме брашното заедно с какаото и към тях прибавяме бакпулвера.

Разбъркваме сухите съставки. Сипваме ги към течната смес. Разбъркваме с дървена лъжица или шпатула, докато се хомогенизират. Застиламе кръгла тавичка с хартия за печене. Изсипваме кексовата смес и подреждаме отгоре нарязаните на филийки круши.

Печем на 180 градуса за около 30 мин. Когато сладкишът се охлади, го заливаме с част от течността, в която сме варили крушите. Оставяме десерта за поне 2-3 часа в хладилник преди сервиране.