Ноември с нормални температури и валежи, първият сняг след 20-и

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9169293 www.24chasa.bg
В ярки багри грее водната кула в столичния кв. “Лозенец” - една от най-красивите есенни гледки в града. СНИМКА: НИКА СТОИЛОВА

- Месецът започва със слънце на запад и повече облаци на изток, на места до 20 градуса

- Октомври ни подари до 4,5 градуса по-топло време

Ноември с нормални температури и валежи, първият сняг след 20-и

До 20 градуса, но и първи сняг след около 3 седмици ни чакат през ноември. Средната месечна температура в по-голямата част от страната се очаква да бъде близка до нормата. Месечната сума на валежа в повечето места също ще бъде около обичайната, само в южните и източните райони има условия валежите да са над нормата. Това съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет Симеон Матев.

Ноември ще започне с повече слънчеви часове над западната половина на страната и с облаци над източната. Температурите ще са близки до обичайните за това време на годината - сутрин от 3 до 8 градуса, на места в котловините и по-ниски, а максималните ще бъдат в интервала 13-18, в южните райони до 20°.

На 3 ноември от север ще проникне по-студен въздух. Ще превали дъжд, по високите части на планините - сняг, но в повечето райони валежите ще са с несъществени количества - от 5 до 8 л/кв. м. До края на първата десетдневка времето ще бъде спокойно - с разкъсана облачност, след пладне намаляваща до слънчево.

Сутрин в низините

ще бъде мъгливо

Минималните температури ще са от 3 до 8 градуса, а максималните - от 12 до 17.

На 7-и и 8-и дневните температури ще са с 2-3 градуса по-ниски. Около 10-11-и временно ще се затопли, а около 12-и пак ще застудее, но без екстремни прояви. По-съществени валежи ще има в южните и източните райони. Около средата на второто десетдневие временно ще бъде спокойно с условия за мъгли в низините и с температури в останалите райони около и над нормата.

През втората половина на десетдневието, както и през първите дни на третото времето ще бъде динамично. Ще има чести превалявания и

редуване на

затопляния и

застудявания,

като не е изключено освен в планините сняг да превали и в по-ниски райони.

В средата на третото десетдневие ще се затопли, но в низините ще се настанят трайни мъгли с условия за влошаване на качеството на въздуха. Повече слънчеви моменти и по-високи температури се очакват в подножията на планините.

В самия край на месеца има повишена вероятност за ново застудяване с валежи от дъжд и сняг.

Октомври тази година предложи средни температури над нормата, като положителната аномалия варира от 1,5 до 2 градуса в западните райони и от 3 до 4,5 в останалата част на страната. Тоест в Източна България октомври 2020 г. е значително наднормен. Във валежно отношение средно за страната месечните суми са близки до нормата, но с големи различия в териториалното разпределение. На места в Западна и Северна България са над нормата, а в югозападните части и някои райони на Централна и Източна България са под нея, обобщи климатологът.

Най-високата температура

през ноември

в София е 25,5°,

измерена през 2004 г.

В Пловдив през 1926 и 1948 г. са отчетени 27°, а рекордът в Плевен е от 1926 г. - 28,2°.

Най-топло през ноември е било в Горна Оряховица - 32°, Велико Търново и Тетевен - 30°, и в Ловеч и Враца - 29°.

Най-ниските температури през този месец са между минус 10 и минус 15 градуса. Най-студено е било в Трън и Ихтиман - минус 20°, в Гоце Делчев- минус 18°, Свищов и Разград - минус 17°.

През далечната 1915 г. живакът в термометрите в София е паднал до най-ниското си ниво през ноември - минус 17,8 градуса. В Пловдив това е станало също през 1915 година - минус 17,5 , а пак тогава в Плевен са отчетени минус 14,5 градуса.