Как да си направим вкусен и полезен хляб с квас

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9183836 www.24chasa.bg

Едно време, когато нашите баби са били млади моми, ако някоя къща остане без квас за хляб, това било признак на бедност, страшна бедност. Днес изборът на хлябове в магазините е огромен, но онези домакини, които държат на здравословния и качествен начин на живот, предпочитат хляба с квас. Той е пъти по-скъп от обикновения кляб с мая. С какво е обаче по-полезен:

1. Не съдържа изкуствени добавки като консерванти, агенти за обработка на брашна, емулгатори и т.н.

2. По-хранителен и по-вкусен е. Зърнените храни съдържат фитати, които блокират усвояването на калций, магнезий, мед, желязо, цинк и други полезни вещества от организма. Британско изследване беше установило, че редовното консумиране на хляб чабата предразполага развитието на рахит и остеопороза. В кваса се произвежда ензим, който успява да преработи фитатите по време на дългата ферментация, което донякъде неутрализира техните ефекти. Затова при консумация на хляб с квас организмът ни в много по-голяма степен успява да усвои полезните минерали.

Как да си направим вкусен и полезен хляб с квас

3. Смила се много по-лесно и не причинява газове.

4. Регулира нивата на кръвната захар. Тъй като хлябът с квас се усвоява по-бавно, това предотвратява скока на нивото на кръвната захар.

Вижте тук стъпка по стъпка как да си приготвяте вкусен и полезен хляб с квас у дома.