
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Първоначално кишът се прави с тесто за хляб, но постепенно се налага по-подходящото за целта маслено тесто. Този солен тарт може да се гарнира с почти всичко, затова комбинацията от варианти за кишове е неизброима”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
За основата:
300 г брашно, 150 г краве масло, 1 ч.л. сол, 3 с.л. леденостудена вода
За плънката:
150 мл готварска сметана, 2 яйца, 2 щипки индийско орехче, 150 г шварцвалдска шунка или прошуто, прясна мащерка, 1 тиквичка, 7-8 чери домата, 125 г моцарела
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесваме тесто от брашното, маслото, 1/2 ч.л. сол и 3 с.л. леденостудена вода. Месим за кратко, за да се получи ронливо и хрупкаво тесто. Може да блендираме всички продукти, докато се образува топка.
Завиваме готовото тесто във фолио и го слагаме да се охлади за поне 30 мин. През това време запържваме нарязаната на малки кубчета тиквичка. Когато стане златиста, сваляме от котлона и овкусяваме с малко мащерка.
Разточваме тестото върху набрашнен плот и го прехвърляме в тавичка за тарт. Краищата изрязваме. Надупчваме го с вилица и печем за около 10 мин.
Разбиваме яйцата и сметаната. Сглобяваме киша, като върху основата слагаме тиквичките, заливаме с течната смес, а върху нея подреждаме нарязаната на ситно моцарела, накъсаната шунка и чери доматите. Печем около 25-30 мин. Поднасяме киша леко топъл.