Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам прекрасен десерт, с който да се подсладите по време на коледния пост”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
250 г брашно от лимец или спелта, 150 г шипков мармалад, 50 г кокосова или кафява захар, 1 кенче кокосово мляко, 30 г царевично нишесте, 40 г разтопено кокосово масло, 1-2 с.л. какао, 1 ч.л. канела, 1 бакпулвер, 1 щипка джинджифил на прах, олио за намазване на формата, брашно за поръсване, 1 черен шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме пресятото брашно с бакпулвера, кокосовата или кафявата захар, царевичното нишесте, какаото, канелата и джинджифила. Постепенно прибавяме разтопеното кокосово масло и мармалада.
Наливаме при непрекъснато разбъркване кокосовото мляко - около 300 мл, до получаването на хомогенно тесто с гъстотата на кексово.
Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс и печем в загрята фурна на 170 градуса 20-30 минути. След като изстине, внимателно изваждаме кекса от формата и го обръщаме в подходящ за сервиране поднос.
Заливаме го с разтопения на водна баня шоколад и по желание поръсваме с кокосови стърготини.