Арменски сладки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9258811 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Сладки, подходящи за коледните пости, ни предлага Виолета Василева.

ПРОДУКТИ

1 ч.ч. олио, която може да замените с масло, ако не постите

1 ч.ч. вода

1 ч.л. сода за хляб или бакпулвер

1 щипка сол

3 до 3 и 1/2 ч.ч. брашно

2 кутии локум

орехови ядки

1 ванилия

пудра захар и ванилия за овалването

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Слагаме в тенджера водата и олиото или маслото, докато кипнат. Прибавяме щипка сол и отместваме съда от котлона. Пресяваме брашното и го объркваме с хлебната сода или бакпулвера и ванилията.

Изсипваме ги в тенджерата и бъркаме с дървена лъжица или шпатула, докато получим топка тесто, което се отделя от стените на съда. Оставяме да се охлади напълно. През това време нарязваме на четвъртинки орехите, а локума на малки парчета.

Късаме от вече охладеното тесто по-малко и сплескваме с ръце. В средата слагаме парче орехова ядка и локум. Затваряме и оформяме правилно топче.

Процедираме по същия начин и с останалото тесто. Подреждаме готовите сладки в тава, покрита с хартия за печене. Печем в затоплена на 180 градуса фурна до лек загар. Още топли ги овалваме обилно с пудра захар, разбъркана с ванилия.