Пълнен шаран без кости за Никулден – мисията възможна с шеф Васил Апостолов 
30.11.2020 09:09;
24 часа онлайн
Над 200 000 българи празнуват имен ден на Никулден – един от най-почитаните празници у нас. 6 декември е празник и на рибарите, банкерите, търговците. Според традициите на трапезата задължително трябва да присъства ястие от риба, най-често шаран.
„Кулинарните изненади са възможни, дори когато спазваме традициите и използваме едни и същи продукти“, убеден е шеф Васил Апостолов. Главният готвач на ресторанти MyChoice споделя своята любима рецепта за шаран без кости, пълнен, но не точно.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- Шаран, около 2 кг.
- Чесън,10 гр.
- Моркови, 80 гр.
- Зелени чушки, 150 гр.
- Червени чушки, 150 гр.
- Гъби, 50 гр.
- Орехи, 100 гр.
- Сол
- Черен пипер
- Магданоз
- Маслиново масло, 50гр.
КАК СЕ ПРИГОТВЯ ШАРАН БЕЗ КОСТИ
Започнете с обработката на шарана. Той се измива, отстраняват се люспите, като се внимава да не се нарани кожата. Прави се малък разрез в коремната област и внимателно се отделя кожата от месото. Двете отделени филета се запечатват в предварително загрятата мазнина. Останалата месна част заедно с костите се задушават на пара при 100 градуса за 20 минути или в тавичка с малко зеленчуков бульон, покрита с алуминиево фолио, за около 30 минути. След това отстранете костите.
За плънката лукът трябва да е ситно нарязан, а зеленчуците да са нарязани на ивички. Сотират се последователно според твърдостта им, като накрая се добавят орехите, ситно нарязаният чесън и магданоза. Към зеленчуците се прибавя обезкостеното месо. Разбъркваме внимател и овкусяваме.
След това се пристъпва към пълненето. В отделената кожа като основа поставяме едното запечатано филе. Върху него поставяме плънката и върху нея второто запечатано филе. Зашиваме внимателно.
Поставяме рибата в тавичка с хартия за печене. Намазваме с олио и наливаме малко топла вода на дъното. Ястието се пече на 170 градуса за около 20-25 минути.
„Истината е, че рецептата отнема време, нужна е прецизност, но ви гарантирам, че ще впечатлите всички“, сигурен е шеф Апостолов. Опитният кулинар ни съветва: „Не се страхувайте да опитате. Сигурен съм, че е нужна мъничко прецизност при отделяне на кожата и филетирането. Останалото със сигурност няма да ви затрудни“.
АКО НЯМАМ ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗВИХРЯ В КУХНЯТА
Ако все пак, не разполагате с време да приготвите риба за Никулден, екипът на шеф Апостолов в ресторант MyChoice приема поръчки. Можете да си поръчате стандартен пълнен шаран с ориз, гъби, червена и зелена чушка и, разбира се, орехи. Кулинарните експерти предлагат и лаврак за празника. „Уловът“ зависи само от вас.
За да пристигне навреме ястието, поръчайте три дни предварително на https://www.mychoice.bg/, catering@ff-bg.net или в супермаркети ФАНТАСТИКО! При допълнителни въпроси за рецептурните тайни или специални изисквания, се обадете на +359 894 777-379/-479, 0700 19 799.
-
Свиленски: Целта на БСП е да промени България, като й даде ново управление
-
Община Русе си връща стадион „Локомотив“ след 15 години концесия
-
Аспаруховият мост потъва в мрак за няколко дни
-
Борисов: Големите ученици може да се върнат в клас от 31 януари (Видео)
-
Георги Марков: Следват 10 г. политическа криза, ще се скъсаме от избори до дупка
-
В САЩ бе изпълнена 13-ата и последна за мандата на Тръмп смъртна присъда