Пъстърва със сушени плодове

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9280542 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“В седмицата на Никулден предлагам да разнообразим трапезата с една по-различна рецепта за пъстърва със сушени плодове”, пише ни Румен Петров.

ПРОДУКТИ 

1 кг пъстърва, 100-150 г орехови ядки, 100-150 г стафиди, 100-150 г сушени сини сливи, 100-150 г сушени кайсии, 2 глави кромид лук, 1 лайм, моркови и картофи за гарнитура, олио от гроздови семена, брашно за овалване, магданоз, сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Почистваме рибата, поръсваме я със сол и черен пипер и я оставяме за 10 минути да се овкуси. През това време нарязваме 1 глава лук и 1 морков и ги запържваме в 3 с.л. загрято олио. Към тях добавяме сушените плодове и орехите и разбъркваме.

Овалваме пъстървите в брашно и ги редим в намазнена тава. Слагаме част от плънката със сушени плодове в рибите, а останалата върху тях. В тавата нареждаме нарязаните моркови и картофи, като ги овкусяваме и поръсваме с малко олио.

Покриваме с втората глава лук, нарязана на тънки шайби. Печем в загрята фурна на 200 градуса 20-30 минути. За да не загорят ядките, може да покрием с алуминиево фолио. В чинии за сервиране подреждаме гарнитурата, а отгоре пъстървите, украсени с резенчета лайм и листенца магданоз.