
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В седмицата на Никулден предлагам да разнообразим трапезата с една по-различна рецепта за пъстърва със сушени плодове”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
1 кг пъстърва, 100-150 г орехови ядки, 100-150 г стафиди, 100-150 г сушени сини сливи, 100-150 г сушени кайсии, 2 глави кромид лук, 1 лайм, моркови и картофи за гарнитура, олио от гроздови семена, брашно за овалване, магданоз, сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме рибата, поръсваме я със сол и черен пипер и я оставяме за 10 минути да се овкуси. През това време нарязваме 1 глава лук и 1 морков и ги запържваме в 3 с.л. загрято олио. Към тях добавяме сушените плодове и орехите и разбъркваме.
Овалваме пъстървите в брашно и ги редим в намазнена тава. Слагаме част от плънката със сушени плодове в рибите, а останалата върху тях. В тавата нареждаме нарязаните моркови и картофи, като ги овкусяваме и поръсваме с малко олио.
Покриваме с втората глава лук, нарязана на тънки шайби. Печем в загрята фурна на 200 градуса 20-30 минути. За да не загорят ядките, може да покрием с алуминиево фолио. В чинии за сервиране подреждаме гарнитурата, а отгоре пъстървите, украсени с резенчета лайм и листенца магданоз.