Пиян ориз на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9336663 www.24chasa.bg

Приготвен с гъби и просеко

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам много бърза рецепта за постно ястие, подходящо за трапезата на Бъдни вечер”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

250 г гъби

150 г ориз

50 мл просеко

1-2 моркова

1-2 червени чушки

1 глава кромид лук или няколко стръка пресен лук

растително олио, целина, магданоз, чубрица, смлян черен пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Изплакваме ориза под течаща вода, за да отмием част от нишестето. В малко загрято олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме добре отцедения ориз и веднага щом стане прозрачен, наливаме просекото.

Готвим на слаб огън, докато течността се изпари. След това наливаме около 300 мл топла вода, ако е нужно и повече. Подправяме със сол, черен пипер, чубрица, наситнен магданоз и целина. Разбъркваме добре.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност около 30 минути. Поднасяме ястието топло, по желание гарнирано с люти чушлета.