
Приготвен с гъби и просеко
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси [email protected]
и [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам много бърза рецепта за постно ястие, подходящо за трапезата на Бъдни вечер”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
250 г гъби
150 г ориз
50 мл просеко
1-2 моркова
1-2 червени чушки
1 глава кромид лук или няколко стръка пресен лук
растително олио, целина, магданоз, чубрица, смлян черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изплакваме ориза под течаща вода, за да отмием част от нишестето. В малко загрято олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме добре отцедения ориз и веднага щом стане прозрачен, наливаме просекото.
Готвим на слаб огън, докато течността се изпари. След това наливаме около 300 мл топла вода, ако е нужно и повече. Подправяме със сол, черен пипер, чубрица, наситнен магданоз и целина. Разбъркваме добре.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност около 30 минути. Поднасяме ястието топло, по желание гарнирано с люти чушлета.