
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага празнична рецепта с пуйка, с която да посрещнем наближаващите имени дни.
ПРОДУКТИ
1 цяла пуйка
100 г масло
1 мандарина
1/2 лимон
стръкчета пресни розмарин и мащерка
сол и черен пипер на вкус
1 морков
1 глава лук
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме маслото с част от пресните подправки, като розмарина нарязваме на ситно. Натъркваме пуйката със сол и черен пипер отвътре и от всичките ѝ страни. С помощта на лъжица правим отвори между месото и кожата. В тях слагаме от овкусеното масло и хубаво го разнасяме. Натриваме с него цялата кожа на пуйката. Важно е да я оставим да си почине на стайна температура.
Поставяме във вътрешността на птицата останалите клонки подправки и нарязаните плодове. Поставяме пуйката в дълбока тава. Отстрани слагаме нарязаните на едро морков и лук. Доливаме малко вода и завиваме с фолио. За всеки килограм месо печем по 40 мин. След като времето изтече, махаме фолиото и печем до получаване на златиста коричка.
Изваждаме пуйката и я оставяме да си почине поне час преди сервирането. От соковете и изпечените зеленчуци приготвяме сос, като ги прецеждаме и оставяме течността да се редуцира на котлона за десетина минути. Поднасяме пуйката с гарнитура по избор.