Парти кюфтенца на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9396374 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам рецепта за едни по-здравословни миникюфтенца, изпечени във фурна”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

500 г кайма, 1/2 глава бял кромид лук, 1/2 глава червен кромид лук, 3 филии сух хляб, 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 щипка сода бикарбонат, магданоз, смлян черен пипер, кимион, чубрица и сол на вкус, галета или брашно за овалване, олио за намазване, гарнитура по избор и нар за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Накисваме филиите сух хляб в млякото и ги изстискваме добре с ръце. Двата вида лук почистваме и нарязваме на ситно. Омесваме ги заедно с каймата, яйцата, хляба, содата, наситнения магданоз и сухите подправки.

Оставяме сместа да престои в хладилник за около час. С мокри ръце оформяме топченца с големината на орех, като вземаме от каймата с чаена лъжичка.

Овалваме кюфтенцата в галета или брашно и ги редим в намазана с олио тава. В останалата част може да сложим нарязани и овкусени картофи и моркови за гарнитура.

Печем в загрята фурна на 200 градуса до приятно покафеняване. Поднасяме кюфтенцата върху листа зелена салата, маруля или друга гарнитура, забодени с бамбукови клечки за хапки и аранжирани със зърна нар.