
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Боршът е супа на славянските народи с червено цвекло и зеле. Не много разпространен у нас, за разлика от бившите съветски републики. Може да бъде постен, а може и месен”, пише ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
700-800 г шарено свинско месо с кост
1 глава червено цвекло
2 моркова
2 картофа
1 глава лук
70-80 мл олио
6 скилидки чесън
200 г зеле
2 с.л. доматено пюре
1 и 1/2 лимон
2-3 с.л. оцет
10 стръка магданоз
3-4 стръка копър
2 с.л. + 1 ч.л. захар, сол
1 ч.л. черен пипер
2 малки дафинови листа
заквасена сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Варим месото в 2 л студена вода. Когато започне да ври, осоляваме и оставяме съда на ниска степен, като похлупваме с капак, докато месото се свари. Белим цвеклото и го настъргваме на ренде. Поставяме го в тенджера, заливаме с оцета и сока от единия лимон. Поръсваме с 2 с.л. от захарта. Разбъркваме и заливаме със 150 мл вода.
Задушаваме цвеклото под капак на ниска степен, докато омекне. Лука и 4 скилидки чесън нарязваме и запържваме за минутка в отделен съд. Прибавяме настъргания морков и готвим под капак за 5-6 мин.
Подправяме с черен пипер и сол. Прибавяме доматеното пюре и с останалите продукти го задушаваме още 5-6 мин. Изваждаме свареното месо и го нарязваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и с нарязаното зеле ги прибавяме към врящия бульон. Подправяме с дафиновите листа. Варим за 15 мин. Бульонът трябва да остане около 1,5 л.
Прибавяме задушените зеленчуци от тигана и разбъркваме. Слагаме цвеклото и месото. Оставяме да къкрят за 4-5 мин. Добавяме нарязаните на ситно копър и магданоз. Две скилидки чесън счукваме в хаванче с няколко листа магданоз. Смесваме ги с остатъка лимонов сок и захарта. Изсипваме ги в борша. Оставяме тенджерата затворена за поне още 2-3 часа. Сервираме със заквасена сметана.