Борш със свинско месо

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9404419 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Боршът е супа на славянските народи с червено цвекло и зеле. Не много разпространен у нас, за разлика от бившите съветски републики. Може да бъде постен, а може и месен”, пише ни Пепа Стоева.

ПРОДУКТИ 

700-800 г шарено свинско месо с кост

1 глава червено цвекло

2 моркова

2 картофа

1 глава лук

70-80 мл олио

6 скилидки чесън

200 г зеле

2 с.л. доматено пюре

1 и 1/2 лимон

2-3 с.л. оцет

10 стръка магданоз

3-4 стръка копър

2 с.л. + 1 ч.л. захар, сол

1 ч.л. черен пипер

2 малки дафинови листа

заквасена сметана

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Варим месото в 2 л студена вода. Когато започне да ври, осоляваме и оставяме съда на ниска степен, като похлупваме с капак, докато месото се свари. Белим цвеклото и го настъргваме на ренде. Поставяме го в тенджера, заливаме с оцета и сока от единия лимон. Поръсваме с 2 с.л. от захарта. Разбъркваме и заливаме със 150 мл вода.

Задушаваме цвеклото под капак на ниска степен, докато омекне. Лука и 4 скилидки чесън нарязваме и запържваме за минутка в отделен съд. Прибавяме настъргания морков и готвим под капак за 5-6 мин.

Подправяме с черен пипер и сол. Прибавяме доматеното пюре и с останалите продукти го задушаваме още 5-6 мин. Изваждаме свареното месо и го нарязваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и с нарязаното зеле ги прибавяме към врящия бульон. Подправяме с дафиновите листа. Варим за 15 мин. Бульонът трябва да остане около 1,5 л.

Прибавяме задушените зеленчуци от тигана и разбъркваме. Слагаме цвеклото и месото. Оставяме да къкрят за 4-5 мин. Добавяме нарязаните на ситно копър и магданоз. Две скилидки чесън счукваме в хаванче с няколко листа магданоз. Смесваме ги с остатъка лимонов сок и захарта. Изсипваме ги в борша. Оставяме тенджерата затворена за поне още 2-3 часа. Сервираме със заквасена сметана.