Пъстърва върху шарен ориз

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9408170 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Анелия Терзиева ни предлага рецепта за изключително ароматна пъстърва, приготвена с ориз басмати.

ПРОДУКТИ 

За 2 порции:

1 голяма пъстърва

1 ч.ч. едамаме

1 ч.ч. басмати

1 червена чушка

2 скилидки чесън или 1/2 ч.л. чесън на гранули

прясна мащерка

галета или по-едри хлебни трохи

сол, черен пипер и зехтин

За соса:

100 мл готварска сметана

2 с.л. горчица

сокът на 1/2 лимон

сол и черен пипер на вкус

1 малка бучка масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистваме рибата и изваждаме двете филета. Натриваме ги с малко зехтин. Смесваме чесъна, подправките и хлебните трохи или галетата и покриваме с тях рибните филета. Печем ги за около 10 мин.

Сваряваме отделно басмати ориза и едамамето. Изцеждаме ги и ги смесваме, като добавяме малко масло, сол и черен пипер. Нарязваме чушката на дребни кубчета и ги добавяме към ориза и едамамето.

Поднасяме рибата върху канапе от ориза, като заливаме със сос. Него приготвяме, като кипнем в касерола за около 5 мин сметаната, горчицата, сока от лимона и при необходимост от разреждане - малко вода. Овкусяваме отново със сол и черен пипер.