
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага рецепта за изключително ароматна пъстърва, приготвена с ориз басмати.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
1 голяма пъстърва
1 ч.ч. едамаме
1 ч.ч. басмати
1 червена чушка
2 скилидки чесън или 1/2 ч.л. чесън на гранули
прясна мащерка
галета или по-едри хлебни трохи
сол, черен пипер и зехтин
За соса:
100 мл готварска сметана
2 с.л. горчица
сокът на 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
1 малка бучка масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме рибата и изваждаме двете филета. Натриваме ги с малко зехтин. Смесваме чесъна, подправките и хлебните трохи или галетата и покриваме с тях рибните филета. Печем ги за около 10 мин.
Сваряваме отделно басмати ориза и едамамето. Изцеждаме ги и ги смесваме, като добавяме малко масло, сол и черен пипер. Нарязваме чушката на дребни кубчета и ги добавяме към ориза и едамамето.
Поднасяме рибата върху канапе от ориза, като заливаме със сос. Него приготвяме, като кипнем в касерола за около 5 мин сметаната, горчицата, сока от лимона и при необходимост от разреждане - малко вода. Овкусяваме отново със сол и черен пипер.