Кекс с червено вино

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9411496 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Виолета Василева ни предлага лесна рецепта за кекс, приготвен с червено вино.

ПРОДУКТИ  

4 яйца

1 и 1/2 ч.ч. захар

5-6 с.л. червено

вино

3 с.л. какао

250 г масло

2 ч.ч. брашно

ванилия

1 пакет бакпулвер

около

50 г стафиди

пудра захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбъркваме в метална купа на котлона маслото, захарта, виното, какаото и 3 с.л. вода, докато сместа заври. От нея може да отделим 1 к.ч. за глазурата или да поръсим готовия сладкиш с пудра захар.

Прибираме я в хладилника, когато изстине. Разбиваме в купа жълтъците и добавяме към тях поизстиналата смес. Добавяме стафидите, пресятото брашно, смесено с бакпулвера и разбитите на сняг белтъци.

Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма или застлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180° до суха клечка.

Изваждаме го, когато е готов, и го оставяме върху метална решетка. Изчакваме да поизстине, намазваме го с глазурата и го прибираме в хладилника за около 2 часа или го поръсваме обилно само с пудра захар.