Пълнен шаран с манатарки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9423083 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Димитър Димитров ни преглага рецепта с предпочитания за студените месеци шаран, който е напълнил с манатарки, орехи и пушен бекон.

ПРОДУКТИ

1 шаран с тегло 2 кг

1 к.ч. ориз

2 глави кромид лук

1 суха чушка

30 г манатарки

30 г пушен бекон

30 г орехови ядки

6 с.л. олио

4 и 1/2 к.ч. бульон от накиснатите манатарки, сол

1 к.ч. бяло вино

Подправки по желание - млян черен пипер, червен пипер, чубрица, джоджен, щипка лют червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвяме плънката, като запържваме нарязаните на едро лук и чушка в 4 с.л. олио, докато омекнат. Прибавяме промития в три води ориз. Осоляваме леко и запържваме всичко още малко. Добавяме накиснатите, отцедени и нарязани на едро манатарки, наситнения бекон и смлените орехи. Овкусяваме с подправките.

Наливаме посоченото количество гъбен бульон, осоляваме още малко на вкус и готвим, като разбъркваме често, докато течността се изпари. Оставяме плънката да изстине и пълним с нея шарана. Зашиваме го внимателно.

Нареждаме на дъното на тава нарязани лозови пръчки. Намазваме рибата от всички страни с олио и я осоляваме. Поставяме я върху подложката и около нея наливаме виното.

Печем шарана в загрята на 180 градуса фурна в продължение на около час, докато отгоре придобие много приятен и лек златист загар. Сервираме го на порции с чаша домашно бяло вино.