
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Димитър Димитров ни преглага рецепта с предпочитания за студените месеци шаран, който е напълнил с манатарки, орехи и пушен бекон.
ПРОДУКТИ
1 шаран с тегло 2 кг
1 к.ч. ориз
2 глави кромид лук
1 суха чушка
30 г манатарки
30 г пушен бекон
30 г орехови ядки
6 с.л. олио
4 и 1/2 к.ч. бульон от накиснатите манатарки, сол
1 к.ч. бяло вино
Подправки по желание - млян черен пипер, червен пипер, чубрица, джоджен, щипка лют червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме плънката, като запържваме нарязаните на едро лук и чушка в 4 с.л. олио, докато омекнат. Прибавяме промития в три води ориз. Осоляваме леко и запържваме всичко още малко. Добавяме накиснатите, отцедени и нарязани на едро манатарки, наситнения бекон и смлените орехи. Овкусяваме с подправките.
Наливаме посоченото количество гъбен бульон, осоляваме още малко на вкус и готвим, като разбъркваме често, докато течността се изпари. Оставяме плънката да изстине и пълним с нея шарана. Зашиваме го внимателно.
Нареждаме на дъното на тава нарязани лозови пръчки. Намазваме рибата от всички страни с олио и я осоляваме. Поставяме я върху подложката и около нея наливаме виното.
Печем шарана в загрята на 180 градуса фурна в продължение на около час, докато отгоре придобие много приятен и лек златист загар. Сервираме го на порции с чаша домашно бяло вино.