Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Днес предлагаме рецептата на тв продуцента Георги Крумов. Занимава се с телевизия още от студент в екипа на “Ку-ку”. С неговото име са свързни популярни тв рубрики като "Частен случай", "Мрежата", "Плюс-минус". Сега ръководи телевизия "Туризъм", чийто старт се очаква скоро.
ПРОДУКТИ И ПРИГОТВЯНЕ
5 - 6 бр. наденички от кълцано месо (средно дебели)
400 г родопски боб
150 - 200 г бекон
2 глави кромид лук
7-8 скилидки чесън
2 домата
доматен сос
мащерка
1 ч. ч. червено вино за готвене (по възможност "Мавруд")
2 с. л. зехтин
5 - 6 листа от зелената подправка калоферче
Предварително сваряваме боба, осоляваме и овкусяваме с калоферче. Запържваме наденичките в зехтина и 2 - 3 скилидки чесън. Когато са готови, ги вадим и вместо тях слагаме едро нарязания кромид и задушаваме, докато омекне. Добавяме нарязания на кубчета бекон, а 2 мин след това - и нарязаните на кубчета домати и останалия чесън. Връщаме наденичките и добавяме 1 ч. ч. доматен сос. Когато започне да къкри, го подсилваме с виното (но, моля ви, гледайте виното да бъде хубаво, за да стане вкусна гозбица). Тогава добавяме и боба и оставяме за 10-15 мин на тих огън. Преди да го свалим от огъня, добавяме мащерката (или балканска чубрица). Поднасяме с много магданоз.