Боб по селски в глинено гърне

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9427230 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Новото ми предложение е за традиционен боб в глинено гърне. Разликата във вкуса в сравнение с обикновена тенджера е осезаема”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ 

250 г боб

1 глава кромид лук

1-2 моркова

2 чушки

1 домат

чубрица

джоджен

магданоз и сол на вкус

За запръжката: 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер и олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Накисваме боба в студена вода за една нощ или поне за няколко часа. Измиваме го и го изсипваме в глинения съд. Заливаме го с вода.

Поставяме гърнето на студен котлон - трябва да се загрява бавно, за да не се спука. Оставяме боба да заври и след 30 минути прибавяме нарязаните лук, моркови и чушки.

Готвим на ниска температура около 3 и половина - 4 часа. След като омекнат бобът и зеленчуците, прибавяме нарязания домат, солта и останалите подправки.

Изчакваме десетина минути и правим запръжка от малко олио, брашното и червения пипер. Добавяме я към боба и след 5 минути сваляме съда от котлона. Поръсваме с едро нарязан магданоз. Поднасяме по желание с люта чушка.