Супа от глава на сом

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9451724 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Представям една рецепта за супа от глава на дунавски сом”, пише ни Ивайло Благоев от град Лом.

ПРОДУКТИ 

1 глава от сом, но ако прецените, че няма достатъчно месо, добавете и един котлет от толстолоб и перките на рибата с малко месо по тях

1 стрък пресен лук

2 моркова

1/2 малка глава целина

2 картофа

50 г масло

1 стрък пресен девесил

чесън, черен пипер, сол, магданоз и лимон на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Сваряваме главата в подсолена вода. Слагаме другите части на рибата в тензух, защото така обезкостяването е по-лесно. Варим поне за час, след което махаме костите и прецеждаме бульона.

Задушаваме в маслото нарязания лук, чесън, картофи, моркови и целина. Осоляваме ги и ги подправяме с черен пипер. Добавяме ги в бульона.

Варим до готовност на продуктите - поне 15-20 минути. Накрая добавяме обезкостената риба и маслото. Варим отново за 10-15 минути и сваляме супата от котлона.

Поръсваме с девесила и магданоза. Сервираме с резен лимон и чаша студена ломска ракия.