АПИ: Шофьорите да не пътуват в Североизточна България и по проходите (Видео)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9453603 www.24chasa.bg
Георги Терзийски КАДЪР: БНТ

Всички магистрали са проходими при зимни условия

Усложнява се обстановката в Североизточна България, снеговалежът продължава интензивно и имаме бурни ветрове с навявания по много от пътищата. Шофьорите по възможност да не пътуват в Североизточна България и по проходите. Това каза на брифинг Георги Терзийски, шеф на Агенция "Пътна инфраструктура".

От него стана ясно, че всички магистрали са проходими при зимни условия.

Отпада ограничението за движението на автомобили над 12 т по АМ "Хемус" в Софийска област.

Проходите Петрохан и Шипка са проходими без ограничения. На Прохода на Републиката отпада ограничението за вериги за МПС над 12 тона.

Изцяло затворен за движение е проходът Беклемето.

Остават ограниченията за движение на тежкотоварни МПС-та в проходите в Област Смолян и по направлението Белово-Юндола и Девин-Михалково.

"Нямаме информация за бедстващи хора и закъсали автомобили. Призовавам шофьорите, ако не е необходимо, да не пътуват в районите на Североизточна България и по проходите. Ако това е необходимо, нека да се оборудват с вериги и да бъдат подготвени за зимните условия. Шофьорите на тежкотоварните автомобили да спазват разпоредбите на органите на МВР. Където е необходимо, временно ще бъде ограничавано движението“, каза шефът на АПИ. 

„Има сигнали за неподготвени автомобили в проходите. В Прохода на Републиката всички автомобили без вериги бяха спирани, за да не затрудняват движението. Имаме няколко сигнала за паднали клони и дървета в Искърското дефиле и по направленията в Смолян. Те вече са отстранени“, каза още той.

Призовават се шофьорите да не пътуват, ако не е наложително и задължително да са с подготвени за зимни условия автомобили.