
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Днес ви представям опит за каноли - един от най-популярните италиански десерти, който произхожда от слънчева Сицилия”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
200 г брашно
1 яйце + 1 белтък
30 г пудра захар
50 г меко масло (от което малко за намазване на формичките)
3-4 с.л. марсала или друго десертно вино
1 ч.л. канела
1 ч.л. какао
олио за пържене
За крема:
400 г маскарпоне
4-5 с.л. пудра захар
1 ч.л. портокалови корички
50 г суров белен шамфъстък
1 с.л. бадемово масло
ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в купа сухите съставки за канолите. Правим кладенче, в което слагаме яйцето, маслото и марсалата или десертното вино. Замесваме меко тесто, което оставяме за около час в хладилник.
Разточваме го на тънка кора и изрязваме кръгове с голяма чаша или ринг. Намазваме формичките за каноли с масло. Около тях увиваме кръговете от тесто, които предварително сме намазали с белтък в единия им край, за да могат да залепнат. Пържим канолите на маслена баня и след готовност отстраняваме формичките.
Приготвяме крема, като разбиваме маскарпонето със захарта. Прибавяме портокаловите корички, ванилията и част от нарязаните на едро ядки.
Разбъркваме и добавяме бадемовото масло. Бъркаме отново. Пълним канолите с помощта на шприц, непосредствено преди сервиране. Овалваме ги в останалите ядки и поръсваме с пудра захар.