
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Месото на фазана е сухо, затова за приготвянето му е необходима повечко мазнина. Задушено с няколко вида зеленчуци и в глинен гювеч, то става предпочитано блюдо за хората, обичащи да консумират дивечово месо”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
1 див фазан, 4 големи картофа, 2 моркова, 2 глави кромид лук, 4 необелени глави чесън, 1 к.ч. консервирани домати, 1 к.ч. грах, 10-ина малки печурки, 100 мл бяло вино, 2 дафинови листа, 5-6 зърна бахар, 10-ина зърна черен пипер, сол, 1 к.ч. олио + още за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разфасоваме изчистения фазан на порции, които накисваме за 3-4 часа във вода и оцет в съотношение 2:1. Измиваме месото добре. Слагаме го в съд с вода и кипваме, докато се отдели пяна, която отстраняваме.
Отцеждаме месото, посоляваме го и го запържваме от двете страни в сгорещено олио. Вземаме глинен гювеч и на дъното му изсипваме 1/2 от мазнината. Нареждаме почистените и нарязани картофи, моркови и лук. Осоляваме и слагаме целите гъби и граха.
Добавяме доматите. Нареждаме месото и внимателно отстрани наливаме виното. Овкусяваме ястието с дафиновия лист, начупен наполовина, бахара и черния пипер. Поставяме отсрани целите глави чесън.
Изсипваме останалото олио. Захлупваме гювеча и го поставяме в студена фурна. Загряваме я на максимални градуси и задушаваме фазана в продължение на 30 минути. Намаляваме градусите на 150 и готвим още 2 часа. На 2 пъти разклащаме съда. Изваждаме гювеча и го оставяме 1 час неотворен, за да могат ароматите на всички продукти да се смесят.