
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Преведени от тюркски език, думите тош и даш означават съответно “попълване” и “преливане”. Думата берек означава “храна” (ястия, приготвени от тесто). Това обяснява произхода на името на ястието, т.е., когато водата е в точка на кипене и достигане до капака на тенджерата, трябва да се добави душбара", пише ни аташето по културните въпроси от посолството на Азербайджан Вусала Садъгова.
ПРОДУКТИ
500 г обезкостено агнешко или говеждо месо, 150 г лук, сирке-саримсаг сос (приготвен от 40 г чесън и оцет), 20 г суха мента, сол и пипер на вкус
За класическо тесто за горещи тестени ястия: 400 г брашно, 1 яйце, вода, сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесваме тестото, като изсипваме брашното така, че да се получи връх, и правим кладенче в средата. Добавяме яйцето и вода, колкото поеме. Покриваме тестото с кърпа.
Смиламе месото заедно с лука и добавяме сол на вкус. Разточваме на тънка кора тестото и го нарязваме на квадратчета 2x2 см. Поставяме във всяко по малко от месото. Сгъваме ги, като притискаме два срещуположни ъгъла, и оформяме триъгълник. Свързваме и останалите два ъгъла, като правим малки фигури, подобни на черупки.
Наливаме в тенджера 2 л подсолена вода. Когато заври, добавяме приготвената душбара. Разбираме, че е готова, когато се появи на повърхността на водата. Сервираме ястието, поръсено със суха мента. Добавяме от сирке-саримсаг соса на вкус.
Една лъжица трябва да побира средно около 5-8 душбара, но добрите домакини могат да подготвят душбара в такива малки размери, че една лъжица да съдържа повече от 20 парчета! Залозите са често срещано събитие и понякога ястието е шеговито наричано “душ бери”, т.е. “падайте тук”, като се надявате колкото е възможно повече душбара да се поберат в лъжицата ви.