
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Автентично ястие, характерно за Варненския район. От древни времена се приготвя в село Момчиловци и задължително се спазват две важни условия - да съдържа телешки джолан и да се изпече в глинен съд”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
1 кг телешки джолан, 250 г печурки, 500 г картофи, 500 г кромид лук, 6 глави чесън, 2 моркова, 1 к.ч. нарязани домати, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. олио, 1 шепа нарязан магданоз, 2 шепи нарязана целина, 5 зърна бахар, 1 ч.л. млян черен пипер, сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обезкостяваме джолана и го нарязваме на едри кубчета. Картофите, лука, морковите и гъбите нарязваме на 4 части. Главите чесън изчистваме само от външните люспи.
Слагаме всички продукти и подправки в глинен съд. Разбъркваме ги добре, захлупваме съда с капак и го слагаме в студена фурна.
Включваме я на максимални градуси и печем ястието в продължение на 30 минути. Намаляваме температурата на 150 градуса и оставяме ястието да се пече така в продължение на 2 часа. Сервираме го с чаша домашно винце.